A MediaCube-ról

A MediaCube a fájlalapú televíziós munkafolyamatokat segítő sokoldalú, megbízható és jelentős mértékben automatizált rendszer. A hírgyártás- és adástervezés-támogatástól az archiválásig minden egy helyen.

Funkciók

A rendszer funkcióinak kiajánlását a MediaCube szerver végzi REST API és webes kliens felület segítségével.

Hírgyártás széleskörű támogatása
A MediaCube a hírgyártás szinte minden lépését képes segíteni. A vágási folyamatok támogatásához és az archiválások elvégzéséhez szükséges adatokat a hírszerkesztőségi rendszertől kapja. A videó anyagok betöltése a MediaCube Maestro kliensen keresztül történik. A fileok közvetlenül a kamera adathordozójáról vagy egyéb helyi mappából, FTP forrásból tölthetők be. Ennek során a klipek nevei csoportosan megváltoztathatók és adott híranyaghoz rendelhetők. A vágási folyamatokat a Maestro felületéről lehet indítani, így a szerkesztők, vágók és rendezők mindig az aktuális vágási projektet tudják megnyitni. Az anyagokhoz hangalámondás rögzíthető, amely kapcsolódik az addig megszületett információkhoz. Az adásba adható kész anyagot a rendszer eljuttatja a videóbejátszó szerverre.

Adásautomatizáció támogatás
A MediaCube rendszer képes kommunikálni az adástervező rendszerrel és az adásautomatizálással. Megkapja például az adott napra vonatkozó adáslistát és a listában szereplő klipek listáját, így a Maestro klienst használva egy elkészült konzerv műsor már az első betöltése során kapcsolódik az adástervező rendszer adataival. A betöltés után a minőségellenőr a beépített multimédia lejátszó segítségével már az alkalmazáson belül megtekintheti a műsort. Megfelelő tartalom esetén a felület segítségével meghatározhatja a műsor szegmenseit belépő és kilépő pontok definiálásával, és tovább küldheti az adáslebonyolítóba. Műsorismétlés betervezésekor a rendszer a hiányzó klipeket automatikusan előhívja az archívumból és átadja azokat az adásszervernek.

Statisztikák automatikus készítése
A MediaCube különböző statisztikákkal képes segíteni a gyártási munkafolyamat jobb megismerését. Például nyomonkövethető a híranyagok életútja a betöltéstől az elkészítésig, vagy megtekinthető egy adott napon elkészített anyagok száma és összideje. Mindez barátságos felületen, web böngészőből elérhetően.

Automatikus, keresőszavas archiválás
A MediaCube automatikusan archiválja az adásban lement bejátszók és az élő műsorok teljes visszarögzített anyagát, valamint az adásautomatizációs rendszerben betöltött és minőségellenőrzött anyagokat is. Az archiválás során a MediaCube keresőszavakat rendel az anyagokhoz. Híranyagokhoz a hírszerkesztőségi rendszer szolgáltatja a keresőszavakat, egyéb esetben az adástervezőben lévő adatokat rendeli a rendszer a videókhoz. Természetesen lehetőség van manuális archiválásra is.

Megbízható, gyors szalagkönyvtáras tárolás
A videók tárolása megbízható, nagy sebességű LTO szalagos tároló rendszeren történik, így az archivált anyagok gyorsan visszatölthetők A nagyobb biztonság érdekében a fájlok redundánsan, legalább kettő szalagon tárolhatók. A keresést szabad szavas kereső és alacsony felbontású videó segíti.

Felépítés

MediaCube szerver: metaadatok kezelése, ütemezett folyamatok futtatása és funkciók kiajánlása RedHat vagy Windows cluster környezetben.
Maestro kliens: vastag kliens alkalmazás Windows környezetben.

MediaCube szerver jellemzői

 • Platformfüggetlen alkalmazás média állományok és metaadataik kezeléséhez.
 • Magas rendelkezésreállású Linux cluster környezet.
 • CRON alapokon ütemezhető, könnyen konfigurálható és bővíthető folyamatkezelés. A folyamatkezelés támogatja a költséges erőforrások resource-pool alapú kezelését, valamint a futás idejű konfigurációt és a folyamatlépéseket végrehajtó kód módosítását.
 • A támogatott folyamatok: TSM archiválás/visszatöltés manuális és automatizált módon, média másolás tárhelyek között, tárhely felszabadítás lejárati feltételek teljesülésekor, média átkódolás társrendszerek vezérlésével, társrendszerek közötti metaadat transzformáció.
 • A tárhely kezeléshez beépített API a különböző protokollok kezeléséhez: TSM, FTP/FXP, SMB, helyi fájlrendszer
 • Webes HTML5 kliens: keresés, kisfelbontású videók megtekintése, on-demand visszatöltés, folyamatok kézi indítása és monitorozása, média életút megtekintése idővonalon, napi gyártási statisztikák.

MediaCube Maestro kliens jellemzői

 • Windows .NET vastag kliens a média állományok és metaadataik felhasználói kezeléséhez.
 • Tálca alkalmazásként vagy ablakban futva több forrásmappa változás-monitorozása lehetséges, változás esetén felhasználói értesítés.
 • Beépített videólejátszó a nagyfelbontású anyagok megtekintéséhez és szegmentáláshoz.
 • Beépített hangrögzítő a hangalámondás és a telefonos interjúk felvételéhez.
 • Támogatott protokollok: FTP/FXP, helyi fájlrendszer.
 • Társrendszerekből érkező metaadat hozzárendelése videó állományhoz, a beépített struktúrált tallózók és keresőfelületek használatával.
 • Automatikus metaadat hozzárendelés fájlnév alapján.
 • A társrendszerektől független nyersanyag archiválás metaadat kitöltési lehetőséggel.
 • Egy vagy több forrásfájlra tetszőleges számú célba történő másolási/mozgatási folyamat végrehajtása.
 • Konfigurációban engedélyezhető munkafolyamat segítő funkciók: cél állományok fájlnév képzése belső és környezeti változók értékéből és verzionálás, lejárati dátumok beállítása, jelzés küldése emailben, metaadatok exportálása specifikus formátumokba.
 • Televíziós munkahelyekre kihegyezett médiakezelési sablonok: szerkesztő, szerkesztő-riporter, vágó, adásmegtekintő, adáslebonyolító, grafika.
 • Folyamat statisztikák jelentése a szerver felé.
 • Közös vágó szoftver projektfájl generálása, megnyitása.

Integráció társrendszerekkel

Octopus hírszerkesztőségi rendszer, PlanAir adástervező rendszer, Morpheus adásautomatizáció, NEXIO videószerver, Selenio transzkóder, FFASttrans transzkóder, IBM Spectrum Protect adatmentő rendszer, IBM DB2 adatbáziskezelő.

Esettanulmányok

Mára már mindenki felismerte, hogy egy konkrét feladatra, vagy projektre fenntartani egy teljes IT infrastruktúrát igen költséges dolog: a napi üzemeltetési feladatokon túl alacsony megtérüléssel és magas TCO-val számolhatunk, legyen szó bármilyen platformról. A mai gazdasági helyzetben, a fenti állítás egy DR infrastruktúrára pedig különösen helytálló lehet még az olyan vállalatoknak is, amelyeknek kiemelten fontos […]


Mint a világ egyik legnagyobb IT cége, az IBM világszerte rengeteg érdekes és piaci szempontból is releváns projektet szállít le, legyen szó akár mesterséges intelligenciáról, akár hardver szállításról.


Megoldásaink

Események