A MediaCube-ról

A MediaCube a fájlalapú televíziós munkafolyamatokat segítő sokoldalú, megbízható és jelentős mértékben automatizált rendszer. A hírgyártás- és adástervezés-támogatástól az archiválásig minden egy helyen.

Funkciók

A rendszer funkcióinak kiajánlását a MediaCube szerver végzi REST API és webes kliens felület segítségével.

Hírgyártás széleskörű támogatása
A MediaCube a hírgyártás szinte minden lépését képes segíteni. A vágási folyamatok támogatásához és az archiválások elvégzéséhez szükséges adatokat a hírszerkesztőségi rendszertől kapja. A videó anyagok betöltése a MediaCube Maestro kliensen keresztül történik. A fileok közvetlenül a kamera adathordozójáról vagy egyéb helyi mappából, FTP forrásból tölthetők be. Ennek során a klipek nevei csoportosan megváltoztathatók és adott híranyaghoz rendelhetők. A vágási folyamatokat a Maestro felületéről lehet indítani, így a szerkesztők, vágók és rendezők mindig az aktuális vágási projektet tudják megnyitni. Az anyagokhoz hangalámondás rögzíthető, amely kapcsolódik az addig megszületett információkhoz. Az adásba adható kész anyagot a rendszer eljuttatja a videóbejátszó szerverre.

Adásautomatizáció támogatás
A MediaCube rendszer képes kommunikálni az adástervező rendszerrel és az adásautomatizálással. Megkapja például az adott napra vonatkozó adáslistát és a listában szereplő klipek listáját, így a Maestro klienst használva egy elkészült konzerv műsor már az első betöltése során kapcsolódik az adástervező rendszer adataival. A betöltés után a minőségellenőr a beépített multimédia lejátszó segítségével már az alkalmazáson belül megtekintheti a műsort. Megfelelő tartalom esetén a felület segítségével meghatározhatja a műsor szegmenseit belépő és kilépő pontok definiálásával, és tovább küldheti az adáslebonyolítóba. Műsorismétlés betervezésekor a rendszer a hiányzó klipeket automatikusan előhívja az archívumból és átadja azokat az adásszervernek.

Statisztikák automatikus készítése
A MediaCube különböző statisztikákkal képes segíteni a gyártási munkafolyamat jobb megismerését. Például nyomonkövethető a híranyagok életútja a betöltéstől az elkészítésig, vagy megtekinthető egy adott napon elkészített anyagok száma és összideje. Mindez barátságos felületen, web böngészőből elérhetően.

Automatikus, keresőszavas archiválás
A MediaCube automatikusan archiválja az adásban lement bejátszók és az élő műsorok teljes visszarögzített anyagát, valamint az adásautomatizációs rendszerben betöltött és minőségellenőrzött anyagokat is. Az archiválás során a MediaCube keresőszavakat rendel az anyagokhoz. Híranyagokhoz a hírszerkesztőségi rendszer szolgáltatja a keresőszavakat, egyéb esetben az adástervezőben lévő adatokat rendeli a rendszer a videókhoz. Természetesen lehetőség van manuális archiválásra is.

Megbízható, gyors szalagkönyvtáras tárolás
A videók tárolása megbízható, nagy sebességű LTO szalagos tároló rendszeren történik, így az archivált anyagok gyorsan visszatölthetők A nagyobb biztonság érdekében a fájlok redundánsan, legalább kettő szalagon tárolhatók. A keresést szabad szavas kereső és alacsony felbontású videó segíti.

Felépítés

MediaCube szerver: metaadatok kezelése, ütemezett folyamatok futtatása és funkciók kiajánlása RedHat vagy Windows cluster környezetben.
Maestro kliens: vastag kliens alkalmazás Windows környezetben.

MediaCube szerver jellemzői

 • Platformfüggetlen alkalmazás média állományok és metaadataik kezeléséhez.
 • Magas rendelkezésreállású Linux cluster környezet.
 • CRON alapokon ütemezhető, könnyen konfigurálható és bővíthető folyamatkezelés. A folyamatkezelés támogatja a költséges erőforrások resource-pool alapú kezelését, valamint a futás idejű konfigurációt és a folyamatlépéseket végrehajtó kód módosítását.
 • A támogatott folyamatok: TSM archiválás/visszatöltés manuális és automatizált módon, média másolás tárhelyek között, tárhely felszabadítás lejárati feltételek teljesülésekor, média átkódolás társrendszerek vezérlésével, társrendszerek közötti metaadat transzformáció.
 • A tárhely kezeléshez beépített API a különböző protokollok kezeléséhez: TSM, FTP/FXP, SMB, helyi fájlrendszer
 • Webes HTML5 kliens: keresés, kisfelbontású videók megtekintése, on-demand visszatöltés, folyamatok kézi indítása és monitorozása, média életút megtekintése idővonalon, napi gyártási statisztikák.

MediaCube Maestro kliens jellemzői

 • Windows .NET vastag kliens a média állományok és metaadataik felhasználói kezeléséhez.
 • Tálca alkalmazásként vagy ablakban futva több forrásmappa változás-monitorozása lehetséges, változás esetén felhasználói értesítés.
 • Beépített videólejátszó a nagyfelbontású anyagok megtekintéséhez és szegmentáláshoz.
 • Beépített hangrögzítő a hangalámondás és a telefonos interjúk felvételéhez.
 • Támogatott protokollok: FTP/FXP, helyi fájlrendszer.
 • Társrendszerekből érkező metaadat hozzárendelése videó állományhoz, a beépített struktúrált tallózók és keresőfelületek használatával.
 • Automatikus metaadat hozzárendelés fájlnév alapján.
 • A társrendszerektől független nyersanyag archiválás metaadat kitöltési lehetőséggel.
 • Egy vagy több forrásfájlra tetszőleges számú célba történő másolási/mozgatási folyamat végrehajtása.
 • Konfigurációban engedélyezhető munkafolyamat segítő funkciók: cél állományok fájlnév képzése belső és környezeti változók értékéből és verzionálás, lejárati dátumok beállítása, jelzés küldése emailben, metaadatok exportálása specifikus formátumokba.
 • Televíziós munkahelyekre kihegyezett médiakezelési sablonok: szerkesztő, szerkesztő-riporter, vágó, adásmegtekintő, adáslebonyolító, grafika.
 • Folyamat statisztikák jelentése a szerver felé.
 • Közös vágó szoftver projektfájl generálása, megnyitása.

Integráció társrendszerekkel

Octopus hírszerkesztőségi rendszer, PlanAir adástervező rendszer, Morpheus adásautomatizáció, NEXIO videószerver, Selenio transzkóder, FFASttrans transzkóder, IBM Spectrum Protect adatmentő rendszer, IBM DB2 adatbáziskezelő.