Készen áll az IT az üzleti igények kielégítésére?

Az üzleti életben mindig is igény volt a folyamatok hatékonyságának növelésére. Vélhetően ez is közre játszott az IT és az automatizált rendszerek exponenciális elterjedésében és felfutásában.Napjainkra az informatika a magánszférát és az üzleti életet is egyaránt meghatározó és folyamatosan fejlődő iparág lett, amellyel meg kell tanulnunk lépést tartani.A felhő megjelenésével egy olyan, tulajdonképpen „közüzeminek” mondható üzleti modell lett az elvárás, amely során egy folyamatosan elérhető szolgáltatást szeretnénk használni, de csak a felhasznált volumen után szeretnénk fizetni. Hasonlóan, mint a víz, a gáz vagy az áramszolgáltatás esetében.

Miért van szükség DR-re (Disaster Recovery-re)?

Folytatva a gondolatot: ha az informatika ennyire beágyazódott minden folyamatunkba, mi fog történni, ha egyszer csak elérhetetlenné válik? Milyen következményekkel jár a vállalkozásunk számára? Kihez forduljunk, mit csináljunk?Mi történik egy online kiskereskedővel, ha leáll a webshop? Mi van akkor, ha egy szállítócég logisztikai rendszere lefagy vagy egy kórház orvosi nyilvántartásai nem lesznek elérhetők?Gyakran még egy néhány perces leállásnak is súlyos pénzügyi következményei lehetnek, nem is beszélve a vállalat jó hírnevét ért károkról.A modern vállalkozások ma már egyszerűen nem engedhetik meg maguknak, hogy szolgáltatásaik akadozzanak vagy esetleg adatot veszítsenek. Ez pedig számos okból megtörténhet: egyszerű meghibásodás, természeti katasztrófa, emberi mulasztás vagy akár számítógépes támadás. Egy esetleges leállás vagy adatvesztés rendkívül költséges és kockázatos az üzleti életben.Az üzletmenet folytonosságát biztosító terv (Business Continuity Plan) elengedhetetlen a folyamatos üzemvitel biztosításához, az adatvesztés minimalizálásához és a termelékenység maximalizálásához. A kérdés ugyanis nem az, hogy bekövetkezik-e baj, hanem az, hogy mikor következik be és hogy felkészülten ér-e minket.

Kibertámadások

Napjaink háborúit már nem puskákkal és ágyúkkal vívják, hanem inkább a kibertérben dolgozó hackerekkel. A kiberbiztonsági szakértők egyöntetű véleménye, hogy egyre inkább emelkedni fognak és egyre kifinomultabbá válnak az adathalász csalások és a különböző zsarolóvírus támadások. A támadók már légitársaságokat, bankokat de akár erőműveket is képesek megbénítani. Nem igazán számít, hogy mennyire gondoljuk biztonságosnak a rendszereinket, azoknak mindig lesz sérülékeny pontja.

A felhő biztonságos?

A technológiai fejlődés folyamatos és cégmérettől vagy szervezettől függetlenül mindenki elkezdett akár privát akár publikus felhőszolgáltatásokat használni, bevezetni. Ennek kapcsán azonban meg kell magunktól kérdezni: Mennyire vagyok biztonságban? Mennyire biztonságos a szolgáltatóm? Garantáltan biztonságban vagyok-e, ha az egyik legnagyobb szolgáltatót választom?A válaszokat mindannyian tudjuk és ennek tudatában a felelősség is a mienk, ha üzletileg kritikus alkalmazásaink leállnak, megsérülnek vagy elérhetetlenné válnak.

Biztonsági másolat készítése

Felmerülhet a kérdés: Ha biztonsági másolatot készítek az adataimról, akkor minden rendben lesz, igaz? Nos, igen is meg nem is. Az adatmentés, bármilyen formátumban és bárhová történik is – felhőbe, lemezre vagy kazettára – csak egy pillanatnyi képet rögzít adatainkról.

Vizsgáljuk meg a következő szempontokat:

  1. Mikor volt utoljára visszaállítási teszt?
  2. Sikeres volt-e?
  3. Mennyi időbe, pénzbe, munkaerőbe telt a teszt?
  4. Tekintettel arra, hogy a modern alkalmazások számos függőséggel bírnak – például a DNS/AD, terheléselosztók, fájlszerverek, webfelületek és adatbázisok – mennyi időbe telt egy teljes alkalmazáskörnyezet visszaállítása? Jelentős-e a különbség, ha csak egy szerverrel vetjük össze?

Az IDC kutatásai azt mutatják, hogy a megkérdezett vállalatok több mint 70%-ának 10 órát meghaladó nem tervezett leállása volt az elmúlt tizenkét hónapban. A vállalatok körülbelül 27%-ának becslése szerint az állásidő 10 000 és 99 000 dollár kiesést eredményezett, óránként.

Felhő = versenyelőny

A felhőalapú infrastruktúra és az ebből adódó rugalmasság egyértelmű versenyelőnyt jelent bármely vállalat számára. A dinamikusan változtatható IT infrastruktúra lehetővé teszi az üzleti vállalkozások számára, hogy gyorsan reagáljanak a változó piaci kihívásokra és üzleti igényekre. A felhő és a virtualizáció előnyei, mint például az alacsonyabb költségek és az egyszerűsített kezelés, további lehetőségeket biztosítanak:

  • BCP és DRP tervek elemeként.
  • A magas rendelkezésre állást növelendő újabb telephelyek/site-ok kialakítására.
  • Zökkenőmentes méretezhetősége miatt folyamatos védelmet nyújthat dinamikusan növekvő rendszerek esetén is.